2011. aug. 2.

553 - Hogyan nevelj fel kis gerlét, ha a sors úgy hozta, hogy rátaláltál.

Jó lenne ha tudnál küldeni legalább egy képet a gerléről, hogy lássam, pontosan hogyan néz ki. Könnyebb úgy tanácsot adni. A blogomban az 505-ös és 506-os kép az én gerléimet mutatja. Így néztek ki amikor megtaláltam őket. Akkor még csak szürke pihések voltak, de tolluk még nem.

A fiatal fiókák kajája a következő: 2 háztartási keksz állott vízben feláztatva, de csak annyira, amennyit felszív és villával pépesíthető. 1 keménytojás sárgája, egy fél centi vastag szelet banán és egy késhegynyi kálcium (tablettából széttörhető). Ezt kell pépesre összekeverni és csak annyi vizet hozzáadni, hogy a tejfölnél egy kicsit sűrűbb legyen, de még fel lehessen szívni egy fecskendőbe. Természetesen tű nélkül. :) Max. langyos legyen az étel, se hideg, se nagyon meleg. Etetés kb.2 - 3 óránként !
Etetni úgy tudod, hogy a bal kezed hüvelyk és mutató ujja közé veszed a fejét és az ujjaid hegyével finoman megfogod a csőre tövénél. Jobbkézben a fecskendő a kajával. A csőre hegyénél óvatosan beakasztod a jobb kezed hűvelykujjának körmét és kinyitod a csőrét. A fecskendőt behelyezed a kitátot csőrbe annyira, hogy falatonként belenyomhasd a kaját. Hagyd, hogy lenyelje és ismételd mindaddig, amíg ellenkezéssel jelzi, hogy elég. Az első két-három etetésnél legyél rámenősebb és etesd nyugodtan. Hamar megtanulja, hogy Tőled kapja a kaját. Beszélj hozzá közben. Én mindig mondom a csőr nyitásakor, hogy ááááá, meg hogy nyisd ki... Akkorára tátják a csőrüket, hogy nem győzöm kajával.

Amikor már hasonlítanak a nagyokra és szépen tollasodnak, akkor már egyszerűbb ( 507. 508. kép ) Mirelit kukorica és borsó langyos vízben felmelegítve (csak úgy nyersen) Ebből annyit kell szemenként, vegyesen adni, amivel megtöltöd a begyét. Részben látható, ahogy dagad a begy, másrészt pedig óvatosan kitapintható.

Egyébként, ha kérdésed van, küldj e-mail-t a ludovika.cs@hotmail.com -ra.

U.i.: Csak az első lépések tűnnek nehéznek. Élvezni fogod. A blogomban több képet is találsz az enyémekről ahhoz tudsz viszonyítani.

Nincsenek megjegyzések: